Project Mij

Controle over je auto-immuunziekte

Verschillende soorten klachten vertellen iets over de verschillende soorten intoleranties. Een intolerantie is wanneer jouw lichaam een bepaalde stof of hoeveelheid van een stof niet verdraagt. Daarbij vertelt het klachtenpatroon iets over de soort stof en de intolerantiegrens. Laat ik een voorbeeld geven. Stel je hebt bepaalde sensaties, pijnen en buikpijn na elk weekend. Je onderzoekt wat er anders is aan je eten, drinken en activiteiten in een gemiddeld weekend. Doordeweeks heb je geen klachten. Mhh, vreemd. Dus je besluit in het weekend te doen als doordeweeks. Geen klachten. Wat doe je dan anders? Met het stappenplan van het eliminatiedieet filter je mexicano eruit, maar ook salade met kappertjes met rode wijn en borrelnootjes. De rest is ongeveer hetzelfde als doordeweeks. In het weekend dat je dit laat staan, en je hebt geen buikpijn, dan kan je gaan leren aan welk voedingsmiddel het ligt. 

Je miste de wijn het meest dus die probeer je eerst. Geen reactie. Dat gaat goed. Twee weken later had je je vergist en die fijne salade weer geprobeerd. Je had wel een lichte hoofdpijn, maar past niet bij het eerdere klachtenpatroon. Heel goed, je gaat voelen wat voeding met je doet en je ontdekt van alles. Het is wel heel fijn dat de oorspronkelijke klachten afgezwakt zijn. Tot die gezellige avond met een broodje mexicano. Toen kwam alles in alle hevigheid terug. Au. Daar schrik je van. Dat laat je voortaan wel staan. Je hebt geen last van de pijnen en sensaties meer en je weet de boosdoener. Je hebt beter leren voelen en leren proeven. Bij de laatste test waren de borrelnootjes aan de beurt. Je herkende een verandering in je lichaam die je koppelt aan het begin van een heftige reactie. Goed gevoeld! Laat je ze staan? Of laat je jezelf verleiden?

In dit voorbeeld is de boosdoener te vinden in de kruidenmix van de fabrikant. Een stof waar heel veel mensen gewoon tegen kunnen, maar de persoon uit het voorbeeld heeft de pech dat hij daar ziek van wordt. Bedenk je dat het ook kan zijn voor iets van natuurlijke afkomst, zoals banaan of soja.
Dit is natuurlijk slechts een fictief voorbeeld, maar zo werkt het wel. Moeilijk wordt het pas echt als de klachten niet weggaan tijdens de rustperiode. Ergens moet je de viciueze cirkel doorbreken.

Lees ook eens het artikel het nut van een Het nut van een eliminatiedieet.
Kom je er niet uit? Bel mail schrijf, of wordt lid zodat je meer kan leren.

Heb je een goede ervaring? Zou je die met ons willen delen?

Schaf hier jouw exemplaar aan!

 

Project-mij Controle over je auto-immuunziektel

 

Merlijn Boekhandel

 

Wat is een auto-immuun ziekte?

Een auto-immuunziekte is een verwarring van het immuunsysteem.  Lichaamseigen cellen en stoffen worden als lichaamsvreemd gekenmerkt. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Pijn, moeheid, depressie en verslagenheid spelen een rol. Jezelf verstoppen is geen optie. Je lijf kan niet op pauze, je kan niet vrij nemen van de pijn en de moeheid. 
Leer je energie weer te vinden. Werk naar dat lichaam wat zin heeft in de dag en energie heeft voor alle leuke dingen. Dat is hard werken. Met het boek Project Mij kom je daar. Dus waar wacht je op? 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op.

Klik hier om contact op te nemen

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok