Project Mij

Controle over je auto-immuunziekte

Heb je last van terugkerende ontstekingen of andere pijnen dan is dat flink lastig. Dit artikel geeft verheldering over pijn bij auto-immuunziekte.

Tussen pijnvrij en onverdraaglijk veel pijn zitten veel gradaties. Wij als chronisch zieken zijn experts op onder andere het gebied van pijn. Want iemand die al heel lang pijn heeft, heeft geleerd dit ook heel goed te verwoorden. Denk maar eens aan alle soorten pijn die je hebt gehad; wisselend van locatie of kracht, seizoensgebonden pijn, nuttige en nutteloze pijn. Pijn kan ook echt nuttig zijn zoals pijn die opkomt als je aan je tax zit. Het is een alarmsignaal dat je eigenlijk veel te ver over je grens gegaan bent. Mee eens?
Het is belangrijk dat je de signalen leert herkennen.

Dan ontdek je wanneer je op je grens zit. En als je daar steeds beter in wordt leer je te stoppen vóórdat je bij de grens bent. De signalen zijn namelijk altijd aanwezig. Heel subtiel laten ze je weten dat je even pauze moet houden. Neem je geen pauze, dan gaat het lichaam steeds minder subtiel te werk om jou te attenderen op de behoefte aan rust. Waarvan je dan een time-out moet nemen kan heel verschillend zijn. Je leest hier meer over in dit artikel.

Je lijf wil ten alle tijden samenwerken met je om een leuk leven te hebben.

Samen, want je bent een belichaamde ziel, dus zorg goed voor dat lichaam. 
Nuttige pijn is kort gezegd pijn die je dwingt je aan je grens te houden. Lichamelijke uitval is de reactie als je toch doorgaat ondanks de pijn. Want pas dan kan je lijf rusten en herstellen. Multiple Sclerose is daar een voorbeeld van. Je lichaam grijpt naar ernstige maatregelen als je niet luistert naar de signalen van je lijf. Pijn en extreme moeheid zijn voor je lijf al stevige maatregelen. Dan heb je al aardig wat signalen gemist.
Ontsteking bestaat uit 5 symptomen. Ik benoem ook de latijnse termen. Deze termen kom je namelijk tegen in de medische literatuur.
- Dolor (lokale pijn)
- Calor (lokale warmte)
- Tumor (lokale zwelling)
- Rubor (lokale roodheid)
- Functio Laesa (functieverlies)
De warmte en zwelling geven roodheid en pijn. Want op de plaats van de ontsteking is te weinig ruimte waardoor de zwelling voor beklemming zorgt. Uiteindelijk kan je het lichaamsdeel niet meer gebruiken. Je bent verplicht om rust te houden. Alle energie die in deze ontstekingsreactie zit zorgt ervoor dat je batterij heel snel leeg gaat; je wordt moe. Soms zo moe dat je benen je niet meer willen dragen.
Deze situatie is tijdelijk. De reactie stopt als

Meer lezen?

Neem een Abonnement Basic en krijg toegang tot alle verdiepingsartikelen.

Schaf hier jouw exemplaar aan!

 

Project-mij Controle over je auto-immuunziektel

 

Merlijn Boekhandel

 

Wat is een auto-immuun ziekte?

Een auto-immuunziekte is een verwarring van het immuunsysteem.  Lichaamseigen cellen en stoffen worden als lichaamsvreemd gekenmerkt. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. Pijn, moeheid, depressie en verslagenheid spelen een rol. Jezelf verstoppen is geen optie. Je lijf kan niet op pauze, je kan niet vrij nemen van de pijn en de moeheid. 
Leer je energie weer te vinden. Werk naar dat lichaam wat zin heeft in de dag en energie heeft voor alle leuke dingen. Dat is hard werken. Met het boek Project Mij kom je daar. Dus waar wacht je op? 

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op.

Klik hier om contact op te nemen

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok